Geld

Met de kinderbijslag betaalt de overheid mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind. Woon of werk je in Nederland? En heb je één of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Dan krijg je waarschijnlijk kinderbijslag.

KINDERBIJSLAG

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt de kinderbijslag uit. Hoeveel kinderbijslag je krijgt, hangt af van de leeftijd van je kind. Als je kind 6 jaar wordt, krijg je meer kinderbijslag. De kinderbijslag gaat opnieuw omhoog als je kind 12 jaar wordt. Je krijgt de kinderbijslag elke drie maanden.

Het eerste bedrag dat je voor jouw kind ontvangt, hoort bij het kwartaal ná de geboortedatum van jouw kind. De kinderbijslag begint dus in januari, april, juli en oktober. Om te bepalen of je in een kwartaal kinderbijslag krijgt en hoeveel, kijkt de SVB naar de eerste dag van het kwartaal. De SVB betaalt de kinderbijslag als het kwartaal is afgelopen.

VOORBEELDEN
Voorbeeld 1

Stel dat jouw kind is geboren op 12 april, in het tweede kwartaal dus. Op de eerste dag van dit kwartaal was het kind nog niet geboren. Daarom krijg je voor het eerst kinderbijslag voor het derde kwartaal. Het SVB betaalt de kinderbijslag als dit kwartaal is afgelopen, dus rond 5 oktober.

Voorbeeld 2

Stel dat jouw kind is geboren op 1 april, dus op de eerste dag van het tweede kwartaal. Je krijgt dan voor het eerst kinderbijslag voor het tweede kwartaal. Het SVB betaalt de kinderbijslag rond 5 juli.

Voorbeeld 3

De kinderbijslag gaat omhoog als jouw kind 6 jaar wordt. Is het kind op 1 april jarig? Dan krijgt je de hogere kinderbijslag vanaf het tweede kwartaal. Is je kind op 12 april jarig? Dan krijg je het hogere bedrag vanaf het derde kwartaal.

Binnen 2 tot 4 weken na de aangifte van de geboorte krijg je bericht van de SVB. Je kunt dan de kinderbijslag aanvragen via ‘Mijn SVB’. Log in met je DigiD en vul de aanvraag in. Heb je 4 weken na de aangifte van de geboorte nog geen bericht gehad? Neem dan contact op met de SVB.

WANNEER STOPT DE KINDERBIJSLAG

De kinderbijslag stopt altijd als je kind 18 jaar wordt. Maar soms ook eerder. Lees hieronder wanneer dat is.

 1. Je kind wordt 18 jaar
  Om te bepalen wanneer de kinderbijslag stopt, kijken we naar de eerste dag van het kwartaal waarin het kind 18 wordt. Is het kind op de eerste dag van het kwartaal nog geen 18, dan krijg je voor dat hele kwartaal nog kinderbijslag.
 2. Je kind is nog geen 18 jaar

De kinderbijslag kan in de volgende situaties eerder stoppen.

 1. Je kind verdient te veel met een bijbaan.
 2. Je kind overlijdt.
 3. Je kind gaat uit huis wonen en u draagt minder dan € 416 per kwartaal bij aan de verzorging van het kind.
 4. U gaat buiten Nederland wonen of werken.
 5. Uw kind gaat buiten Nederland wonen.
 6. Bij een kind van 16 of 17: uw kind is nog verplicht om een startkwalificatie te halen maar gaat overdag niet naar school.
 7. Uw kind is na het behalen van een startkwalificatie werkloos en niet geregistreerd als werkzoekende bij het UWV WERK bedrijf.
 8. Uw kind krijgt na het behalen van een startkwalificatie een baan.
 9. Uw kind volgt na het behalen van een startkwalificatie geen volledig dagonderwijs.
 10. Uw kind heeft recht op studiefinanciering.

Meer weten over kinderbijslag?