Studiekeuze

Het einde van je mbo-tijd is in zicht. Je hebt misschien al je diploma behaald. Of je hoopt binnenkort je diploma te behalen. Maar dan komt de grote vraag: ga je aan het werk? Of wil je doorstuderen? Heb je extra hulp bij het kiezen voor jouw toekomst? Praat met je mentor.

AFGESTUDEERD, WAT NU?!

Het kan erg moeilijk zijn om te beslissen wat je na het mbo wilt doen. Vooral wanneer je twijfelt of je wel aan de slag wilt in het vakgebied dat aansluit op jouw opleiding. Heb je een diploma op niveau 4? Dan kun je naast andere mbo-opleidingen ook een hbo-opleiding gaan volgen. Met een mbo 4-diploma kun je bijna altijd naar het hbo. Tenzij een opleiding bijzondere eisen stelt.

Tussen het mbo en het hbo zijn behoorlijk wat verschillen. Wil je toch naar het hbo doorstromen? Houd dan met een aantal zaken rekening.

DOORSTUDEREN

Een hbo-opleiding is van een hoger niveau. Je zult meer tijd aan je studie moeten besteden. Het vraagt meer zelfstudie dan dat je op het mbo gewend was. In het hbo leer je via vraag gestuurd onderwijs; dit houdt in dat je bijvoorbeeld zelf colleges moet voorbereiden. Een serieuze studiehouding is dus erg belangrijk.

Begin niet zomaar aan een hbo-opleiding. Onderzoek eerst goed wat je wilt voordat je je bij een hogeschool aanmeldt. Met de juiste motivatie doorloop je een studie vaak makkelijker. Ontdek wat goede motieven zijn om aan een hbo-opleiding te beginnen.

VOOR- EN NADELEN

Natuurlijk zitten er een hoop voordelen aan als je van het mbo naar het hbo gaat. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Je kunt meestal al zelfstandig werken
 • Je hebt vaak al werkervaring door stages
 • Je beschikt over praktische vaardigheden
 • Vaak heb je al ervaring met het samenwerken

Als mbo’er heb je helaas ook een aantal nadelen op het hbo. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Je hebt vaak een andere studiehouding
 • Je bent gewend aan minder lesstof en leerwerk
 • Je moet een hoop nieuwe begrippen leren
 • De manier van lesgeven is anders dan op het mbo
STUDIEFINANCIERING

Heb je een opleiding op het mbo gevolgd? Dan heb je waarschijnlijk al studiefinanciering gehad. Dit was een gift. Dat houdt in dat je dit geld niet hoeft terug te betalen wanneer je je diploma binnen een bepaalde tijd haalt. Helaas is voor het hbo en de universiteit de basisbeurs afgeschaft. Dit betekent dat je alleen nog studiefinanciering in de vorm van een lening kunt krijgen. Na je studie betaal je deze lening terug.

Heb je ouders een laag inkomen? Dan kun je vaak nog steeds een aanvullende beurs krijgen. Haal je binnen 10 jaar je diploma? Dan wordt deze aanvullende beurs een gift.

Leren, werken of een combinatie van deze na het behalen van je diploma?

VISTA Go! ondersteunt en begeleidt (oud) studenten van alle VISTA locaties (niveau 2 t/m 4).

 Wat kan VISTA Go voor jou betekenen?

 • Hulp bij het zoeken van een vervolgstudie
 • Hulp bij het zoeken van werk of een geschikte werk-leerplek
 • Hulp nodig bij andere zaken die spelen

Kunnen wij jou helpen? Neem dan contact op via go@vistacollege.nl

KIES ACTIEF

Op de website ‘Kies actief’ kun je meer inzicht krijgen in je eigen competenties en interesses. De site is ontwikkeld door een aantal Nederlandse hogescholen. Op de website staan 4 vragenlijsten. Door die in te vullen krijg je als (toekomstige) student meer inzicht in je eigen persoonlijkheid. Zo kun je actiever en bewuster studiekeuzes maken.

ASSOCIATE DEGREE

Wil je graag een hbo-opleiding volgen maar zie je op tegen nog eens 4 jaar naar school gaan? Denk dan eens aan het behalen van een Associate Degree. Dit is een tweejarige hbo-opleiding. Die volg je aan een hogeschool. Je kunt zo’n tweejarige opleiding prima volgen terwijl je al aan het werk bent.