socialmedia

Social media zijn er om informatie met elkaar te delen. Bijvoorbeeld foto’s, nieuwtjes en/of filmpjes. Andere mensen kunnen daarop reageren. Je komt zo makkelijk in contact met anderen. Of ze delen jouw berichten met hun eigen vrienden en kennissen. Informatie wordt zo snel verspreid. En je komt gemakkelijk in contact met anderen.

VOORDELEN VAN SOCIAL MEDIA

Waarschijnlijk doe je veel met je mobiel. Appen, Snaps versturen of foto’s kijken op bijvoorbeeld Instagram. Natuurlijk is een mobiel ook handig als je informatie opzoekt of iets nieuws wil leren (bijvoorbeeld een taal). Of als je bijvoorbeeld een nieuwe stage of baan zoekt of een kamer of woning.

Op social media kun je makkelijk met anderen in contact komen. Je kunt makkelijk en snel dingen delen met mensen, ook degenen die je niet zo vaak ziet. Je kunt een deel van het leven van anderen bijhouden, ze volgen. Zo kun je ook het leven van bekende mensen volgen. Je kunt er mensen vinden met dezelfde hobby’s, maakt er snel (online) vrienden. Het is makkelijker om online dingen te delen, bijvoorbeeld je gevoel. Social media bieden dus allerlei kansen en mogelijkheden (link naar Jouw GGD).

RISICO’S VAN SOCIAL MEDIA

Aan social media zitten helaas ook minder leuke kanten. Soms gaat het mis. Je kunt via social media bijvoorbeeld gepest of zelfs misbruikt worden. Welke stappen kun je dan zetten? En wat als je niet meer zonder social media kunt? Als je daardoor te weinig rust krijgt of zelfs niet meer slaapt? Op de volgende websites lees je er meer over:

Daarnaast is niet alles waar wat op social media wordt geplaatst. Daar lees je meer over op de website isdatechtzo.nl.

Elke keer dat je iets plaatst op social media, geef je een deel van je privacy op. Dit hoeft niet erg te zijn, maar het is wel goed om je hiervan bewust te zijn. Via onderstaande website lees je hier meer over.

CYBERPESTEN

Cyberpesten is een vorm van pesten die online plaatsvindt. De pesters gebruiken dan bijvoorbeeld social media om anderen te kwetsen of te vernederen. Of ze proberen macht over hen uit te oefenen.

Meld cyberpesten altijd onmiddellijk. Ga naar je ouders, je mentor of iemand anders die je vertrouwt op school. Zij kunnen je helpen om ervoor te zorgen dat het stopt. Of neem contact op.

WAT KUN JE ZELF DOEN TEGEN CYBERPESTEN

Je kunt zelf ook een aantal dingen doen wanneer je te maken krijgt met cyberpesten:

  • Ga niet in op vervelende berichtjes. De pesters willen graag dat je reageert.
  • Gebruik op fora en chatrooms liefst een andere (zelfbedachte) naam.
  • Blokkeer mensen die vervelend doen. Ga er niet op in.
  • Deel geen foto’s van jezelf die anderen later tegen jou kunnen gebruiken, zoals naaktfoto’s.

Verzamel bewijs van cyberpesten. Maak bijvoorbeeld screenshots of foto’s van vervelende of kwetsende berichten. Zo kan de dader later niet ontkennen dat hij of zij je heeft gepest.

MEER WETEN OVER CYBERPESTEN?

Op de website hierboven kun je ook een melding doen.

Misschien schaam je je. Of voel je je schuldig. Zoek wel hulp. Dit is misschien moeilijk, maar als je niets doet dan gebeurt er niets. Neem hierover anoniem contact op. Ga naar je mentor, vul het contactformulier in of meld het bij meldknop.nl.

Wil je zelf meehelpen om cyberpesten te stoppen? Bijvoorbeeld door een presentatie te geven? Ga dan naar de site Stop Pesten Nu.

SEXTING

Sexting is het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s of filmpjes van jezelf via een smartphone, computer of tablet. Dat kan leuk en spannend zijn als je naar elkaar verlangt. Maar je kunt er ook enorm door in de problemen komen. Regelmatig worden beelden doorgestuurd naar anderen. Per ongeluk of met opzet, bijvoorbeeld om iemand te pesten of om wraak te nemen.

Heb je zelf te maken met nare gevolgen van sexting? Meld dit dan meteen bij de politie (link naar vraaghetdepolitie.nl) of meld het bij meldknop.nl.

Misschien schaam je je. Of voel je je schuldig. Zoek wel hulp. Dit is misschien moeilijk, maar als je niets doet dan gebeurt er niets. Neem hierover anoniem contact op. Ga naar je mentor of vul het contactformulier in.

INTERNETVERSLAVING

Bij een verslaving denk je misschien eerder aan drugs en alcohol. Maar ook aan internet en social media kun je verslaafd raken. Steeds meer mensen hebben de behoefte om elk moment van de dag online te zijn. Ze zijn voortdurend aan het swipen, liken, gamen, sharen en mailen. Dit kan leiden tot een internetverslaving.

INTERNETVERSLAVING HERKENNEN

De symptomen van een internetverslaving zijn:

  • Humeurig zijn
  • Altijd aan internet of digitale media denken
  • Geen controle hebben over de tijd die je spendeert aan internet/social media
  • Meer tijd of nieuwe gadgets nodig om een bepaald gewenst gevoel te krijgen
  • Ontwenningsverschijnselen wanneer je niet bezig bent met internet
  • Je sociale leven lijdt onder de verslaving