Werk en stage

Een stageplek of leerbaan vinden is niet altijd even makkelijk. Gelukkig zijn er een aantal websites die je kunnen helpen met zoeken naar een leuke stage (beroepspraktijkvorming ofwel BPV).

STAGE ZOEKEN

Er zijn een aantal websites waar bedrijven hun openstaande stageplekken kunnen aanbieden. Zo kun jij als student zien waar je kunt solliciteren. Check bij het zoeken van een stage of de vacature voor een BOL- of BBL-plek is. Een stageplek moet altijd geaccrediteerd zijn. Dit betekent dat hij goedgekeurd moet zijn als erkend leerbedrijf. De S-BB zorgt voor die goedkeuring. Als een bedrijf niet erkend is, kan dat wel aangevraagd worden.

Op jouw opleiding krijg je informatie waar en wanneer je kunt gaan zoeken naar een stageplek. Vraag je studieloopbaanbegeleider of de stagecoördinator van jouw opleiding om meer informatie. Misschien hebben zij nog wel tips welke bedrijven bij jou zouden kunnen passen.

Twijfel je er nog over welk beroep of stage bij je past? Probeer dan een van onderstaande beroepen en interessetesten!

BOL-OPLEIDING

Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school. Je doet praktijkervaring op door stage (BPV) te lopen bij een erkend leerbedrijf. Dit is vaak een onbetaalde stage. Kijk voor BOL-stages op:

BBL-OPLEIDING

Bij een BBL-opleiding ga je juist op zoek naar een BBL-leerwerkbaan. Hierbij krijg je (vaak) ook een contract en salaris. Als je geen betaalde baan kunt vinden, kun je ook kiezen voor een stageplek. Bij deze opleidingsvorm werk je juist veel. Je gaat maar af en toe naar school. Kijk voor BBL-leerwerkbanen op: