Werk en stage

Uit onderzoek blijkt dat veel studenten social media niet inzetten in de zoektocht naar een (leerwerk)baan of stage. Toch zijn er wel degelijk mensen die hun (leerwerk)baan of stage hebben gevonden via LinkedIn, Facebook en/of Twitter.

Hieronder vind je een aantal tips voor het solliciteren via LinkedIn, Twitter en Facebook. Verwijder of ruim je sociale profielen op waarop je niet of nauwelijks actief bent. Aan halve profielen heeft niemand iets.

LINKEDIN

LinkedIn is een online sociaal netwerk voor iedereen die een stage of baan zoekt.

Vul je profiel volledig in en sluit je aan bij groepen die passen bij jouw opleiding en probeer mee te discussiëren. Zet je profiel ook openbaar. Vraag om ‘recommendations’ (aanbevelingen) van klasgenoten en (oud)collega’s. Recruiters (werkgevers) kijken hier naar en krijgen zo een beter beeld van wie jij bent en wat je kwaliteiten zijn.

TWITTER

Maak een account aan en volg mensen die jij interessant vindt. Denk aan mensen die actief zijn in jouw sector.
Bij Twitter is het geven en nemen, dus post niet alleen artikelen, maar retweet en reply ook anderen. Zo laat je horen wie jij bent. Heb je een netwerk opgebouwd? Gooi er een tweet uit, bijvoorbeeld: juridisch medewerker zakelijke dienstverlening zkt #leerwerkbaan in #Utrecht #solliciteren. Als je een aardig netwerk hebt opgebouwd is de kans groot dat je wordt geretweet of dat je een antwoord krijgt.

FACEBOOK

Facebook is persoonlijk maar… de meeste bedrijven en werknemers zitten ook op dit netwerk. Meld je aan bij groepen of pagina’s waar mensen zitten die bij leuke bedrijven werken en meng je in discussies. Bedenk wat je op Facebook zet en dat potentiele werkgevers dit ook kunnen zien. Sommige bedrijven zetten juist Facebook in om nieuw personeel te werven.

Verder: wees kritisch in de selectie van je contacten bij al je netwerken: voeg alleen mensen toe aan je lijst die je daadwerkelijk kent of waar je zaken mee hebt gedaan.