Werk en stage

Zou jij graag werken en leren willen combineren? Dan is een BBL opleiding iets voor jou. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. BBL wordt ook wel werkend leren genoemd. Je gaat daarbij meestal één dag in de week naar school. Daarnaast werk je 4 dagen in de week bij een bedrijf. Je kunt er ook voor kiezen om in de avonduren naar school te gaan.

BBL OPLEIDINGEN

Doordat je werken en leren combineert kun je de theorie die je op school krijgt gelijk toepassen in de praktijk. De meeste mensen die kiezen voor het volgen van een BBL opleiding willen zo snel mogelijk aan het werk en kiezen daarom voor deze manier van leren. Het voordeel hiervan is, is dat je al veel eerder begint met sparen en hierdoor in de tijd die je anders op school had gezeten, al een mooi bedrag hebt kunnen sparen.

LEERBEDRIJF

Het bedrijf waar jij werkt naast het volgen van de BBL opleiding wordt een leerbedrijf genoemd. Dit leerbedrijf moet erkend zijn. Een erkend leerbedrijf voldoet aan de kwaliteitscriteria en eisen van een brancheorganisatie. Een voorbeeld van een eis is  dat er goede begeleiding is bij je leerbedrijf. Dit zorgt ervoor dat de begeleiding jou kan voorzien van de kennis en vaardigheden die je moet beheersen bij het volgen van een BBL opleiding.

OVEREENKOMSTEN

Voordat je met een BBL opleiding kunt beginnen moet je een arbeidsovereenkomst hebben met een bedrijf. Heb je deze nog niet, dan ga je samen met school op zoek naar een geschikt leerbedrijf. Tussen de school, het leerbedrijf en jou wordt een praktijkovereenkomst gesloten. Hierin staan de rechten en plichten van alle betrokken partijen.

Studenten op een BBL-opleiding zijn zelf verantwoordelijk voor het vinden van een leerwerkplek. Toch kun je je, wanneer je zeker weet dat je een BBL-opleiding wilt gaan volgen, aanmelden voor een opleiding als je nog geen werkplek gevonden hebt. Als het je niet lukt om een leer-werkplek te vinden, dan heeft Vista college verschillende mogelijkheden om je te helpen zoeken naar een baan/werkplek.

BBL OPLEIDINGEN VISTA COLLEGE

Bij VISTA college kun je kiezen uit verschillende BBL-opleidingen (link naar vistacollege.nl).

Kom je er zelf niet uit of heb je nog twijfels en vragen bij het kiezen van de juiste opleiding/leerwerkplek? Neem dan contact op met je mentor.