Je krijgt studiefinanciering van de Nederlandse overheid. Daarmee kun je bijvoorbeeld je studiekosten, de premie voor je ziektekostenverzekering en je lesgeld betalen.

De overheid gaat ervan uit dat drie partijen meebetalen aan de kosten van studeren: de overheid, de ouders en jij zelf. DUO zorgt namens de overheid voor de basisbeurs en het studentenreisproduct. Van je ouders wordt ook een bijdrage verwacht. Kunnen ze die niet betalen, dan kan de overheid bijspringen met een aanvullende beurs. Je kunt zelf meebetalen aan je studie door naast je studie te werken of door bij DUO bij te lenen.

Je krijgt je studiefinanciering niet automatisch. Dit kan je aanvragen op de website DUO. Je krijgt studiefinanciering als je aan alle voorwaarden voldoet.

Studiefinanciering voor het mbo bestaat uit vier onderdelen:

BASISBEURS

Iedereen die recht heeft op studiefinanciering, krijgt een basisbeurs. Als je uitwonend bent, is de basisbeurs hoger dan wanneer je bij je ouders woont.

AANVULLENDE BEURS

De basisbeurs staat los van het inkomen van je ouders. Dit is niet het geval met de aanvullende beurs. De aanvullende beurs is onder andere afhankelijk van: het inkomen van je ouders (van twee jaar terug); het aantal broers en zussen dat ook een aanvullende beurs ontvangt. De aanvullende beurs komt bovenop de basisbeurs. Hoe hoger het inkomen van je ouders, des te lager je aanvullende beurs.

RENTEDRAGENDE LENING

Naast je basisbeurs en aanvullende beurs kun je een lening aanvragen. Hoeveel je maximaal mag lenen, is afhankelijk van je woonsituatie en schooltype. Hoeveel je wilt lenen, bepaal je zelf. Als je een tijdje krap zit, dan kun je bijvoorbeeld één of twee maanden een bedrag lenen. Heb je de lening niet meer nodig, dan zet je het bedrag weer op nul. Deze lening hoef je pas na je studie terug te betalen. Over de lening wordt rente berekend. Zolang je recht hebt op studiefinanciering geldt dat rentepercentage over je lening of prestatiebeurs jaarlijks wijzigt. Na afloop van je studie (1 januari na einde studiefinanciering) staat de rente steeds voor vijf jaar vast. Je mag 15 jaar over het aflossen doen. Er wordt dan iedere maand een vast bedrag afgeschreven tot de lening is afgelost. Als je later problemen hebt met terugbetalen, dan zijn er mogelijkheden om een tijdje minder of zelfs niets terug te betalen. Wil je meer weten over rente en aflossing?

STUDENTENREISPRODUCT

Je hebt recht op je OV (Openbaar Vervoer) wanneer je in het MBO ingeschreven staat of ouder dan 18 en een andere opleiding volgt. De kaart is geldig in de trein, bus, metro en tram. Je kunt kiezen tussen een week- of weekendkaart. Doe je een beroepsopleiding op niveau 1 of 2 dan is de OV-studentenkaart een gift. Volg je een beroepsopleiding op niveau 3 of 4 dan is de OV- studentenkaart in eerste instantie een lening. Haal je binnen 10 jaar je diploma dan wordt je OV-studentenkaart omgezet in een gift. Indien dit niet het geval is, moet je geld terugbetalen voor iedere maand dat je deze kaart in je bezit had. Let op: Je moet je OV-kaart stopzetten via duo.nl op het moment dat je er geen recht meer op hebt. Je kunt er ook voor kiezen om geen gebruik te maken van de OV- studentenkaart. Je haalt het studentenreisproduct dan gewoon niet op.