Huisvesting

Bijna 90 procent van de Nederlanders verhuist zichzelf. Dat is niet voor niets, want je kunt het makkelijk zelf. Een goede voorbereiding is wel belangrijk. Zo voorkom je dat je op het laatst voor verrassingen komt te staan.

VERHUIZEN

Tijdens een verhuizing kom je voor een aantal keuzes te staan. Een verhuizing zelf organiseren is het goedkoopste maar het is belangrijk om te weten dat je spullen niet zijn verzekerd tijdens de verhuizing. Je kunt ook kiezen voor geheel of gedeeltelijk uitbesteden: je schakelt bijvoorbeeld een verhuisbedrijf in voor het vervoer van de inboedel, maar je pakt wel zelf alles in.

ZELF VERHUIZEN

Een auto of busje huren kost € 60,- tot € 135,- per dag. Brandstofkosten komen daar meestal nog bij. Ook kun je allerlei materiaal huren om de verhuizing soepel te laten verlopen zoals een steekwagentje, dekens of verhuisdozen. Als je niet steeds heen en weer wilt rijden, kun je een verhuiscontainer huren. Je laadt daar je spullen zelf in en vervolgens levert het verhuisbedrijf de container af voor je nieuwe woning. Krijg je hulp van vrienden of familie? Misschien vindt je het dan leuk om achteraf ook iets leuks voor hen te kopen of te organiseren. De kosten hiervan reken je ook bij de verhuiskosten.

OVERIGE KOSTEN

Naast verhuiskosten kun je te maken krijgen met andere uitgaven:

  • Kosten voor het huurcontract
    • Borg: geld dat je weer terugkrijgt als je de huur opzegt en geen schade hebt gemaakt aan de woning. Meestal bedraagt de borg 1 maand huur.
    • Sleutelgeld: een bedrag dat je betaalt voor het overnemen van de woning. In tegenstelling tot borg kun je dit bedrag niet terugkrijgen. Sleutelgeld vragen is verboden, maar het komt toch nog vaak voor, soms zelfs onder een andere naam.
  • Overnamegeld voor bijvoorbeeld een laminaatvloer of kasten. Overnamegeld is geld dat je betaalt om delen van de inrichting over te nemen van de vorige bewoner. Maak duidelijke afspraken over de betaling. Kijk ook of je de spullen die ter overname worden aangeboden ergens anders goedkoper kunt krijgen!
  • Kosten voor aansluiting op gas en elektriciteit. Aansluiting op het waterleidingnet is gratis.
  • Aansluitkosten voor de telefoon / internet.
  • Kosten van het opknappen en inrichten van de woning. Je kunt allerlei klusapparatuur huren. Stel vooraf je budget voor het inrichten van de woning vast en bepaal wat je in ieder geval nodig hebt en wat kan wachten. Laat iedereen in je omgeving weten dat je bepaalde spullen nog kunt gebruiken: grote kans dat iemand je kan helpen aan een kast of eettafel. Kijk ook eens bij kringloopwinkels en op advertentiesites op internet.

Kosten voor de tuin (inrichting, meubilair, afscheiding, gras en beplanting, verlichting).