zwanger

Moeder en/of vader worden is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Misschien heb je een tijd moeten wachten voor je zwanger werd. Of misschien gebeurde het onverwacht. Nu je zwanger bent, breekt er een periode aan met veel veranderingen. Lichamelijk, emotioneel en in de relatie met je partner.

ONDERSTEUNING TIJDENS ZWANGERSCHAP

Heb je al contact gezocht met je huisarts of met een verloskundige? Zij kunnen je goed begeleiden bij je zwangerschap. Ze hebben antwoorden op veel van je vragen. Daar ondersteunen ze je ook na de bevalling. Ze volgen dan je kind in de groei en ontwikkeling.

WISSELENDE GEVOELENS TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Sommige vrouwen beleven hun zwangerschap als één groot feest. Ze kunnen niet wachten tot hun kind er eindelijk is. Er zijn ook veel vrouwen die zich onzeker voelen over wat er komen gaat. Ook dat is een normaal gevoel. Bijna iedere aanstaande moeder (en aanstaande vader) heeft twijfels en angsten.

Je vraagt je misschien af of je het wel aankunt om voor een kind te zorgen. Je ziet op tegen de bevalling. Is de baby wel gezond? En hoe ben je straks zelf als moeder of als vader? Het is goed om daarover te praten met anderen. Vraag eens aan je moeder of vader hoe zij daar vroeger over dachten. Of bespreek het met een vriend of vriendin.

JEZELF NIET ZIJN

Door alle hormonen verandert er tijdens de zwangerschap veel. Lichamelijk en emotioneel. Je kunt last hebben van stemmingswisselingen (link naar Jeugd en Gezin Parkstad Limburg) of het gevoel hebben dat je niet helemaal jezelf bent. Probeer in elk geval genoeg rust te nemen. Vaak voelen vrouwen zich halverwege de zwangerschap al beter dan in de eerste weken. Neem ook tijd om er op uit te gaan met je partner of met vrienden. Dat is nu wat makkelijker dan wanneer je baby is geboren.

NESTELDRANG

In de laatste weken bereidt elke aanstaande moeder zich voor op de geboorte van haar kind. Veel vrouwen krijgen de behoefte om zich te ‘nestelen’. Ze willen dat thuis alles in orde is voor de komst van de baby. Elke vrouw doet dit op haar eigen manier. Deze nesteldrang hoort erbij. Het zorgt ervoor dat je met een gerust gevoel kunt bevallen. Laat het gebeuren en geniet van de laatste weken.

HET OUDERSCHAP

De geboorte van je baby is misschien wel één van de mooiste momenten in je leven. Een groter wonder kun je je bijna niet voorstellen. Toch is het niet altijd even makkelijk. Ook je kindje moet wennen aan de nieuwe situatie. Hij of zij gaat zintuigen gebruiken: ruiken, voelen, kijken en luisteren naar alle geluidjes. Alles is nog nieuw.

Iedere levensfase van je kind roept nieuwe vragen op. Vragen waarmee het Centrum voor Jeugd en Gezin je graag helpt.

HUILBABY’S

Eén van de meest gestelde vragen van ouders is: wat als mijn baby veel huilt? Alle baby’s huilen. Sommigen wat meer dan anderen. Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen om het huilen te verminderen.

Een belangrijke tip is om de lichaamssignalen (link naar Jeugd en Gezin Parkstad Limburg) van je baby te leren herkennen. Dan weet je sneller wat er aan de hand is als het huilt. Kijk en luister daarom goed naar je baby. Waar wordt hij of zij rustig van? Wat vindt je kindje prettig en wat niet? Vertrouw op jezelf en ga op je eigen gevoel af.

Sjpruut

Een goede start voor een kansrijk leven. Van Heerlen voor Heerlen.

Een spannende tijd, het begin van iets moois. Je eigen kleine spruit. Sjpruut is er voor je en staat voor je klaar bij vragen of een steuntje in de rug. Zodat je ook van deze spannende periode in je leven kunt genieten.

Ontmoet andere mama’s en papa’s (to-be), vind een maatje voor wat extra steun, bereid je goed voor op wat komen gaat. Op www.sjpruut.nl vind je voor elke fase alle informatie om je op weg te helpen. Zo vind je babystartpakketten, tips, adviezen en activiteiten voor de gezondheid van jou en je kleintje of gewoon dingen die het leven leuker maken.

Kinderopvangtoeslag

Heb je er al over nagedacht hoe je jouw school, stage en/of werk gaat combineren met jouw kindje? Misschien gaat jouw kindje straks naar een kinderopvang. Wanneer je studeert en jouw kind jaar de opvang gaat, heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. 

Belastingdienst/Toeslagen geeft 5 tips om ervoor te zorgen dat je de kinderopvangtoeslag ontvangt waar je recht op hebt.

Hier vind je meer informatie over toeslagen die je mogelijk kunt ontvangen als ouder zoals kinderbijslag en kindgebonden budget.