113

Als je het vermoeden hebt dat iemand waar je om geeft aan zelfdoding denkt, is het logisch dat je schrikt. Lees hieronder wat je kan doen.

Hoe ondersteun ik iemand die aan zelfdoding denkt?
1. Bespreek het
 • Vertel dat jij je zorgen maakt.
 • Vraag de ander of jouw bezorgdheid terecht is.
 • Laat weten dat je iets wilt betekenen.
 • Vraag wat je kunt doen.
2. Herken de signalen

Belangrijk is dat je weet dat de meeste mensen die aan zelfdoding denken, uiteindelijk geen zelfdoding plegen. Iemand heeft een verhoogd risico als deze drie gedachten aanwezig zijn:

 1. Ik hoor nergens bij
 2. Ik ben iedereen tot last
 3. Ik ben niet meer (zo) bang voor de dood

Herken je dit bij iemand? Ga dan in gesprek met 113 Zelfmoordpreventie

3. Onderneem actie om nu hulp te krijgen
 • Ga er niet vanuit dat de ander zelf hulp gaat zoeken of beter wordt zonder ondersteuning. Stel voor om dat samen te doen.
 • Gaat het over een jongere? Neem dan altijd contact op met de ouders/verzorgers.
 • Vertel dat zelfdoding niet de enige optie is, ook al lijkt dat op dat moment wel zo.
 • Beloof niet om de gedachten en gevoelens van de ander voor jezelf te houden.
 • Geheimen helpen de ander niet en jou ook niet. Delen maakt de situatie voor jou dragelijker. Je bent niet als enige verantwoordelijk.
 
4. Bel 112 bij gevaar!

Neem bij direct fysiek gevaar contact op met de huisarts, spoedeisende hulp of 112. Vertel wat je weet en dat je bang bent voor de veiligheid van de ander.

 
5. Zorg voor jezelf!

Het vraagt emotioneel veel van je als iemand in je omgeving denkt aan zelfdoding. Zorg dat jezelf steun hebt, en je verhaal kwijt kan. Bijvoorbeeld bij familie, vrienden, jouw docent, je mentor, de loopbaanconsulent of jouw huisarts.

VraagMaar app

Ben je bang dat iemand met zelfdoding bezig is? Veel mensen vinden het moeilijk om over zelfdoding te praten, maar het kán wel. De VraagMaar app helpt je erbij, met uitleg, oefeningen en tips & tricks. Met een gesprek kan jij het verschil maken. Download de app via de website van 113 Zelfmoordpreventie.

Heb je vragen?

Heb je vragen? Neem contact op met 113 via de overleg- en advieslijn: https://www.113.nl/ik-maak-mezorgen-om-iemand-anders of neem contact op met je mentor of de loopbaanconsulent.