Pesten

Pesten is bedreigend. Het gebeurt niet zomaar een keer, maar iedere dag weer. Soms zelfs maanden of nog langer. De pester is vaak de sterkste in de groep en zoekt een slachtoffer uit om de baas over te kunnen spelen. De pester lijkt populair in een groep, maar is het uiteindelijk niet. Hij komt alleen populair over omdat hij kracht en lef laat zien.

PESTEN EN PLAGEN

Pesten en plagen is niet hetzelfde. Plagen gebeurt vaak spontaan, het duurt niet lang en gebeurt niet dag in dag uit. Bij plagen ben je gelijk aan elkaar; niemand is de baas. Ook liggen de rollen niet vast, de ene keer plaagt de een, de andere keer plaagt de ander. Plagen gebeurt zonder iemand pijn te willen doen en is daarom vaak leuk en grappig. Bij pesten ben je niet gelijk aan elkaar. De pester is vaak sterker of ouder en heeft een grote mond. Anderen kijken vaak tegen de pester op. Pesten gebeurt ook vaak in een groep en dezelfde persoon is steeds de klos. Je kunt enorm last hebben van de meelopers.

HOE HERKEN JE HET?

Pesten kan dus verschillende vormen aannemen. Je kunt er fysiek last van krijgen, bijvoorbeeld omdat je geduwd, geslagen of getrapt wordt. Maar je kunt ook mentaal gepest worden. Hierbij kun je denken aan dat je wordt buitengesloten, uitgescholden of gekleineerd. Ook kun je via social media gepest worden. Dit heet cyberpesten.

Pesten heeft een groot effect. Je kunt je vaak eenzaam en verdrietig voelen. Je hebt het gevoel dat je alles fout doet. Je bent onzeker en bang om naar school te gaan en kunt niet meer slapen omdat je ligt te denken aan het pesten. Je kunt zelfs slechter presteren op school omdat je gepest wordt.

WAAR KUN JE TERECHT?

Herken jij jezelf of iemand anders hierin en wil je hierover meer informatie? Check dan de volgende websites:

Wil je met iemand op school praten? Neem direct contact opnemen met je mentor of vul het contactformulier in.