button-verslavingen

Je kunt aan verschillende soorten middelen of gedrag verslaafd raken. Je lichaam of je geest werken slechter omdat je iets niet hebt gebruikt. Of omdat je iets niet hebt gedaan. Heb jij daar ook last van? Praat er dan over. Je kunt ook op school terecht met je verhaal. Neem contact op met je studieloopbaanbegeleider. Hij of zij verwijst je door naar iemand die je verder kan helpen.

ALCOHOL

Alcohol is een dempende drug. Het heeft een verdovende werking en neemt remmingen weg. Na 1 of 2 glazen kun je je ontspannen voelen. Je gaat je dan bijvoorbeeld losser gedragen. Alcohol kan ook het gevoel van depressie, angst en agressie versterken.

Alcohol drinken is verboden als je jonger bent dan 18 jaar. Je bent zelfs strafbaar als je in het openbaar alcohol drinkt of bij je hebt. Openbare plekken zijn bijvoorbeeld het café, de sportkantine, het park of op straat.

Meer informatie over alcohol?

WAT DOET ALCOHOL MET JE?

Je bent anders als je alcohol op hebt. En dat merk je niet eens altijd. Door de verandering in je hersenen krijg je eerder ongelukken. En je maakt vaker verkeerde keuzes. Je emoties worden vaak heftiger.

Als je een alcoholvergiftiging hebt, kun je bewusteloos raken of nog erger. Dit gebeurt als er teveel alcohol in je lichaam zit. Jongeren hebben dit sneller. Dat komt omdat hun lever kleiner is. De lever is het orgaan dat je bloed zuivert en de alcohol afbreekt. Jongeren zijn lichter in gewicht. De alcohol blijft dus langer in hun lichaam.

Alcohol zorgt ook voor schade waar je pas last van hebt als je volwassen bent. Je hersenen groeien door tot je 24ste. Je hersenen groeien niet meer goed als je alcohol drinkt. Als je jong begint met drinken, is de kans om later verslaafd te raken groter.

GOKKEN

Er zijn veel manieren van gokken. Bijvoorbeeld online pokeren, een fruitautomaat spelen, de spellen in het casino, bingo of krasloten kopen. Bij gokken wordt altijd om geld gespeeld. Of je wint of verliest is ALTIJD een kwestie van toeval.

WAT DOET GOKKEN MET JE?

Gokken is spannend. Die spanning geeft je een goed gevoel. In je hersenen worden stoffen aangemaakt die dat gevoel geven. Het winnen geeft je een kick. Die kick wil je vaker en daarom blijf je spelen. En als je verliest dan wil je je geld terugwinnen.

Door het gokken gaan veel relaties kapot. Gokkers hebben steeds minder aandacht voor hun familie of vrienden. Veel gokkers krijgen geldproblemen. En dat zorgt er weer voor dat je in de criminaliteit terecht kunt komen.

DRUGS

Drugs veranderen hoe je denkt en hoe je lichaam doet en voelt. Veel drugs geven je even een goed gevoel. Drugs kunnen drie dingen met je doen. Drugs kunnen je:

  • Stimuleren (je bent scherper, sneller of kan iets langer)
  • Verdoven
  • Bewustzijn veranderen

Sommige drugs doen twee dingen tegelijk. Je kunt drugs op verschillende manieren in je lichaam krijgen. Je kan bijvoorbeeld een pil slikken, iets roken, spuiten of snuiven.

Meer informatie over drugs?

WAT DOET DRUGS MET JE?

Door drugs te gebruiken kun je in gevaarlijke situaties terecht komen. Je lichaam doet anders en je geest ook.

Vaak duurt het prettige gevoel dat een drug je geeft maar even. Dat zorgt ervoor dat je het vaker wilt gebruiken. En dat je meer wilt gebruiken. Drugs geven al snel ontwenningsverschijnselen als je ze niet neemt.

Elke drug heeft zijn eigen werking, gevolgen en risico’s. De manier waarop je drugs gebruikt kan je lichaam ook beschadigen.

Welke drug je ook gebruikt, het brengt altijd risico’s met zich mee.