alcohol

Alcohol heeft een verdovende werking en neemt remmingen weg. Na 1 of 2 glazen kun je je ontspannen voelen. Je gaat je dan bijvoorbeeld losser gedragen. Met een drankje op is het vaak makkelijker om op mensen af te stappen of een gesprek te beginnen. Je voelt je vrijer in het contact met anderen en je durft meer. Spanning en onzekerheid verminderen. En dat is fijn, zeker als je van jezelf verlegen of niet zo heel spontaan bent. Alcohol kan ook het gevoel van depressie, angst en agressie versterken.

Alcohol drinken is verboden als je jonger bent dan 18 jaar. Je bent zelfs strafbaar als je in het openbaar alcohol drinkt of bij je hebt. Openbare plekken zijn bijvoorbeeld het café, de sportkantine, het park of op straat.

Meer informatie over alcohol?

WAT DOET ALCOHOL MET JE?
INVLOED OP JE HERSENEN

Na een avond drinken werkt je geheugen slechter. Concentreren op school of werk wordt daardoor moeilijker. Bij vaak en veel drinken kan je hersenbeschadiging krijgen. Je hersenen ontwikkelen zich tot je 24e en zijn tot dan extra kwetsbaar. Wil je je hersenen helemaal goed houden? Drink dan niets. Wij adviseren je om tot je 18e geen druppel te drinken en daarna bij voorkeur ook niet. Als je er wel voor kiest om te drinken, drink dan zeer matig. Dat is veel beter voor je studieprestaties!

ANDERE RISICO’S VAN ALCOHOL

Je bent anders als je alcohol op hebt en dat heb je zelf niet eens altijd door. Door de verandering in je hersenen kun ja andere keuzes maken: je emoties worden vaak heftiger, je kunt eerder agressief worden, (onveilige) seks hebben of slachtoffer worden van agressief gedrag.

Als je een alcoholvergiftiging hebt, kun je bewusteloos raken of nog erger. Dit gebeurt als er teveel alcohol in je lichaam zit. Jongeren hebben dit sneller. Dat komt omdat hun lever kleiner is. De lever is het orgaan dat je bloed zuivert en de alcohol afbreekt. Jongeren zijn lichter in gewicht. De alcohol blijft dus langer in hun lichaam.

Alcohol zorgt ook voor schade waar je pas last van hebt als je volwassen bent. Je hersenen groeien door tot je 24ste. Je hersenen groeien niet meer goed als je alcohol drinkt. Als je jong begint met drinken, is de kans om later verslaafd te raken groter.

Praat met je mentor of neem contact op.

MEER INFORMATIE
Bekijk het nuchter

Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Ze legt onder andere uit wat het drinken van alcohol en blowen (het roken van hasj of wiet) met je kan doen. Je krijgt uitleg over de leuke en minder leuke effecten van alcohol en blowen, en ook over de risico’s van alcohol en blowen en wanneer je beter niet kunt drinken en blowen.

Ook kun je testen hoe jij met alcohol en blowen omgaat. Vul hiervoor de alcoholtest of de blowtest in. Dit duurt een paar minuten.

Moti4 Helpt!

Merk jij dat je steeds meer blowt? Of dat je het steeds lastiger vindt om op tijd te stoppen met gamen? Heb je steeds vaker een black-out na een avondje drinken? Of merk je dat je op stap gaan zonder drugs niet meer leuk kunt vinden?  Maak jij je wel eens zorgen? Heb je het gevoel geen volledige controle te hebben over jouw gedrag? Moti4 Helpt jou controle te krijgen.