Geld

 

Ik kan mijn boeken niet meer betalen, wat nu? Ik heb een betalingsachterstand, wat nu? Deze en andere vragen over geld beantwoorden we hieronder.

IK KAN MIJN LESGELD OF BOEKEN NIET BETALEN. WAT NU?

Bespreek dit meteen met jouw mentor. Die kan je verder helpen of eventueel doorverwijzen. Of klik hier voor informatie over het MBO studentenfonds VISTA college.

Jouw mentor bekijkt samen met jou hoe je toch je boekengeld kunt betalen of verwijst je eventueel door naar de juiste persoon. Begin met het maken van een begroting. Zet in deze begroting al je uitgaven en inkomsten op een rijtje. Blijkt dat je geen geld overhoudt voor boeken? Dat kan bijvoorbeeld een tijdelijke lening bij DUO helpen. Heb je nog geen bijbaantje? Dan is dat misschien ook nog een oplossing.

IK HEB EEN BETALINGSACHTERSTAND EN/OF SCHULDEN. WAT NU?

Misschien heb je een schuld of betalingsachterstand bij je zorgverzekeraar, je provider, de Belastingdienst of je verhuurder. Het kan zijn dat je niet eens weet hoeveel schulden je precies hebt. Ook dan kun je voor advies terecht bij de GJcoach.

Het is belangrijk dat je alle documenten laat zien die belangrijk zijn voor jouw financiële situatie. Jouw mentor maakt samen met jou een overzicht van je schulden. Daarnaast maken jullie een begroting. Daarin staan al jouw uitgaven en inkomsten op een rijtje. De begroting laat zien of je geld overhoudt om je schulden af te lossen.

Voedselbank

Komt het voor dat jij of jouw ouders door geldtekort geen eten kunnen kopen? Dan kan het zijn dat je terecht kan bij de voedselbank. Op onderstaande website legt Steffie uit wat de voedselbank is, wat ze doen en hoe ze misschien ook jou kunnen helpen.

Schuldhulpverlening

In deze uitleg vertelt Steffie je wat schuldhulpverlening is. Er wordt uitgelegd wat schulden zijn, hoe en waar je hulp kunt krijgen en wat je dan kunt verwachten.
Klik op de button hieronder om naar het filmpje te gaan.