digid

DigiD is een soort digitaal paspoort. Je gebruikt het als je online iets wilt regelen met de overheid of de gemeente. Je kunt er bijvoorbeeld mee inloggen bij DUO en bij de Belastingdienst. Met jouw DigiD laat je zien dat jij het echt bent. Jouw DigiD is gekoppeld aan jouw Burgerservicenummer, afgekort BSN. Een BSN is een unieke code die bij jou hoort. Deze code is bekend bij de overheid. Je vindt jouw BSN ook op jouw paspoort, ID-kaart en rijbewijs. Voor alles wat je met de overheid regelt gebruik je jouw BSN. Denk daarbij aan zaken zoals de belasting, studiefinanciering en zorg.

EXTRA CONTROLE

Je wilt natuurlijk niet dat anderen zomaar kunnen inloggen met jouw gegevens. Daarom kun je een extra controle aanzetten. Dit gaat via sms. Je ontvangt na het invullen van jouw gebruikersnaam en wachtwoord een sms-code op jouw mobiel. Deze code vul je in. Daarna ben je pas echt ingelogd.

MijnOverheid

Met DigiD kan je je ook aanmelden voor MijnOverheid. Post van de overheid over bijvoorbeeld jouw belastingaangifte of toeslag ontvang je dan online. Meer weten over MijnOverheid? Steffie legt het uit.