plus

Studenten kunnen in veel gevallen kiezen voor een studenten zorgverzekering. Zorgverzekeraars hebben vaak pakketten speciaal gericht op studenten. Zo betaal je niet voor zorg die je niet nodig hebt. Waar moet je als student op letten bij het afsluiten van je zorgverzekering?

 

BASISVERZEKERING

Als student ben je meestal nog jong en gezond. Daarom heb je vaak genoeg aan een basisverzekering. Die is bij elke aanbieder hetzelfde. Alleen de prijs is verschillend. Laat altijd weten dat je student bent. Vaak krijg je dan korting. Check elk jaar de prijzen bij verschillende verzekeraars. Je kunt veel geld besparen door over te stappen naar een goedkopere basisverzekering.

 

Meer uitleg over de basisverzekering? Wat is een eigen risico en een eigen bijdrage en wanneer kan je zorgtoeslag krijgen? Steffie legt het uit.

EIGEN RISICO

Stel dat je een been breekt en naar het ziekenhuis moet. Of dat je ziek wordt en medicijnen nodig hebt. Vaak kost dit heel veel geld. Je betaalt daar zelf ook aan mee. Dit noemen we het eigen risico. Dit is een vast bedrag per jaar. Zijn de kosten voor jouw medische behandeling hoger dan jouw eigen risico? Dan betaalt de zorgverzekeraar de rest. Het is dus verstandig om je eigen risico laag te houden. Zo voorkom je dat je ineens veel geld moet betalen als je zorg nodig hebt. Vaak krijg je korting op je zorgverzekering als je juist een hoog eigen risico neemt. Ben daar voorzichtig mee. Kies je toch een hoger eigen risico? Spaar dan zelf iedere maand een bedrag. Dan kom je niet in de problemen als je plotseling toch zorg nodig hebt. Heb je het hele jaar lang geen zorg nodig? Dan heb je aan het eind van het jaar in ieder geval een leuk bedrag gespaard.

VERZEKERINGEN VERGELIJKEN

Check één keer per jaar of er een goedkopere of betere verzekering voor jou is. Je kunt soms veel geld besparen door over te stappen. Of je vindt een zorgverzekering die beter bij jouw situatie past.

AANVULLENDE ZORGVERZEKERINGEN

Wil je je verzekeren voor zorg die jouw basisverzekering niet betaalt? Bijvoorbeeld meer fysiotherapie of extra behandelingen door de tandarts? Sluit hiervoor dan een aanvullende zorgverzekering af. Denk goed na over wat je écht nodig hebt. Vergelijk aanvullende zorgverzekeringen. Let daarbij niet alleen op de prijs. Kijk goed of een verzekering écht biedt wat jij nodig hebt. Check ook welke vergoeding je krijgt. Want soms betaalt een verzekering maar een gedeelte van de zorg die je nodig hebt.

INENTINGEN

Als je op reis gaat, heb je soms inentingen nodig. Dit noemen we ook wel vaccinaties. Je krijgt dan bijvoorbeeld een prik of pillen die jou moeten beschermen tegen een ziekte. Bijvoorbeeld malaria of hepatitis B. Je kunt voor inentingen een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Je betaalt dan wel het hele jaar elke maand een bedrag extra. Als je maar één keer op reis gaat is dat misschien erg duur. Het kan soms goedkoper zijn om de rekening voor een inenting zelf te betalen.

ZORGTOESLAG

Een zorgverzekering kost veel geld. De overheid kan jou helpen bij het betalen van de kosten. Vraag daarom als student altijd zorgtoeslag aan bij de Belastingdienst. De zorgtoeslag is een vast bedrag. Dit stort de overheid iedere maand op jouw bankrekening. De hoogte van het bedrag hangt af van hoeveel je verdient. Gebruik je zorgtoeslag niet voor leuke dingen. Zet het geld apart en betaal hiermee de premie voor je zorgverzekering. Of laat de premie automatisch afschrijven. Als je de premie niet betaalt, kun je namelijk hoge boetes krijgen.

Meer weten over zorgtoeslag? Wat zijn het en wat heb je nodig om een toeslag aan te vragen? Ook kan je hulp krijgen met het berekenen van jouw inkomen zodat je niet teveel en niet te weinig toeslag krijgt. Steffie legt het uit.