Piekeren

De corona-situatie nodigt ons uit om onszelf kritische vragen te stellen over onze gezondheid, psychisch welbevinden en sociale leven, ook en misschien wel juist op het gebied van intimiteit en seksualiteit. 

SOA?

Hoewel het nieuwe coronavirus (COVID-19) géén SOA is, maak jij je misschien wel zorgen over je kans om het virus te krijgen en door te geven via seks. 

Zo zou je je kunnen afvragen of het verstandig is om te blijven daten of seks te hebben, of je je nog kunt laten testen op HIV en SOA bij de GGD, je het virus kan krijgen van zoenen, of je, als je als man seks hebt met mannen, tijdelijk kunt stoppen met PrEP wanneer je geen seks hebt etc. 

Lees hier alle verzamelde vragen en antwoorden over het coronavirus door SOAIDS Nederland:

Seks en corona

Voor veel mensen kan seks nu dus nog leuk zijn, maar wanneer is (casual) seks een manier geworden om met je negatieve emoties om te gaan of een uiting van lage eigenwaarde waardoor je er niet meer mee kunt stoppen? 

En wat kun je nu doen als je te maken krijgt met seksueel geweld of grensoverschrijdend (online) gedrag?

(Aankomende) ouders kunnen ook vragen hebben rondom zwanger worden/ zijn en de algehele gezondheid van henzelf en het (ongeboren) kindje. 

En wat als je alleen bent en je je eenzaam voelt of er nu achter komt dat je je eenzaam voelt in je relatie? 
Of wanneer je nu midden in je transitie van geslachtsverandering zit of net uit de kast gekomen bent bij je ouders waar thuis nog geen acceptatie voelbaar is? 

Kortom, reden voor ons om onze expertise meer zichtbaar te maken voor medewerkers en studenten van het Vista College via  Check it. 

Een seksueel probleem kan een bron zijn van zelftwijfel, somberheid en relatieproblemen. Aandacht voor seks is daarom ook in het onderwijs van groot belang. 

Contact

Seksualiteit is veel meer dan alleen seks of geslachtsgemeenschap en gaat ook over identiteit, relaties en lichaamsbeeld. Seksualiteit kan je vitaal en gezond laten voelen, plezier opwekken en intimiteit laten ervaren. Aan de andere kant kan seksualiteit ook mensen kwetsen, vernederen of zelfs diep beschadigen. 

Het begrip seksuele gezondheid wordt door seksuologen in Nederland als volgt gedefinieerd: ‘Seksuele gezondheid is het vermogen zich seksueel aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.’

We laveren momenteel in de corona situatie tussen angst en vertrouwen en iedereen reageert er anders op. De media speelt hierin een grote rol. 

Zoals het ook bij relaties en seks werkt; met name je gevoel vanuit het contact met jezelf in combinatie met een gezonde portie verstand, geven je vaak heel duidelijk aan wat goed, fijn en waar is….voor jou! 

Je hebt dus de keuze om de gestelde maatregelen vanuit angst of vanuit vertrouwen en liefde voor jezelf en medemens na te leven. Het kan je grote leer- en groeikansen bieden!

Toch lukt het niet altijd en iedereen om deze situatie vanuit het perspectief van vertrouwen te bekijken en dat is helemaal oké

 

Er kunnen veel vragen in je opkomen of de behoefte ontstaat om er met een ander over te praten. Wij, Sonja van Delden (Pedagoog/ babytherapeut) en Wendy Avenarius (Pedagoog/ Consulent seksuele gezondheid NVVS) zijn er voor je en kunnen je hierbij ondersteunen op dit gebied. 

Je kunt ons als volgt bereiken:

Wendy Avenarius

w.avenarius@vistacollege.nl

Sonja van Delden

s.vandelden@vistacollege.nl